Краят на една ера настъпи в Международната федерация по вдигане на тежести (IWF), след като дългогодишният ѝ президент Тамаш Аян подаде оставка. Унгарецът слиза от поста в момент, в който е разследван за корупция.

На поста начело на федерацията застава американката Урсула Папандреа.

Аян е в ръководството на IWF от 1976 г. След като 24 години беше генерален секретар, през 2000 г. той застана начело на организацията.

В началото на януари германската телевизия ARD показа филм, уличаващ унгареца във финансови злоупотреби в продължение на десетилетие, както и в корупционни практики, свързани с антидопингови процедури. Аян отрече обвиненията. Заради вътрешно разследване Аян слезе от поста си временно за 90 дни в края на януари.

Дадох най-добрата част от живота си за нашия любим спорт. Когато позволят обстоятелствата, свързани с пандемията, провеждането на избори ще позволи на новото поколение по-бързо да започне работа по осигуряване на светло бъдеще на спорта, който всички ние обичаме", каза 81-годишният Аян в изявление.

В последните години вдигането на тежести преминава през трудности, като спортът дори беше заплашен от МОК, че може да изпадне от олимпийската програма заради проблеми с допинга.

Сред скандалите имаше и българска следа. През март 2015 г. целият национален отбор беше уличен в употреба на допинг.

Дневник