Китайската икономика отчете за първи път в историята си свиване през първото тримесечие, като това става заради негативното въздействие на кризата с епидемията от коронавируса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според официалните статистически данни свиването на БВП за първото тримесечие е с 6.8 процента. Това е най-лошото представяне за икономиката, откакто се публикуват подобни тримесечни данни за БВП от началото на 90-те години, а вероятно и от 1976 г. насам.

Анализатори очакваха свиване от 6.5% на годишна база, а официалните данни изглеждат още по-драстични на фона на това, че предходното тримесечие бе с ръст от 6%. След като от октомври до декември икономиката нарасна с 1.5% спрямо предходното тримесечие, сега разликата за януари-март и спад от 9.8%, посочва Националното статистическо борю на Китай.

Като част от мерките срещу епидемията от коронавируса Китай наложи в края на януари безпрецедентна изолация, което доведе до рязък спад в икономическата активност. Въпреки подобряването на епидемиологичните условия в страната стотици милиони китайци продължават да ограничават придвижванията си от страх, че ще се заразят.

Очаква се през следващото тримесечие Китай отново да отчете растеж на икономиката. Освен това изнесените днес статистически данни показват, че продажбите на дребно в страната са отчели спад от 15.8 процента през март, но промишленото производство се е съвзело и е отчело свиване само с 1.1 процента през същия месец.

Трудностите пред азиатския гигант няма да се разсеят и дори се очаква да се обострят, според анализатори, които говорят за увеличаване на безработицата, слабо вътрешно търсене и трудна конюктура в чужбина, което ще доведе и до спад в износа.

Дневник