С 5252 нови случая на COVID-19 Испания регистрира трети пореден ден на увеличение на заразените с коронавирус за 24 часа. Данните не сочат рязко увеличение в потвърдените случаи, които са се увеличили с 2.9% за денонощие и сега са 188 068 души.

Същевременно в понеделник броят на новите случаи бе едва 3045. Увеличил се е и броят на починалите спрямо предходния ден - 585 за денонощие при 551 вчера, и те са общо 19 681 (данните за починалите се забавиха и испанските медии пишат за 19 130 жертви "до вчера"). Този ръст все още остава далеч от времената с по над 900 жертви на ден в началото на месеца.

В началото на седмицата започна разхлабване на икономическите ограничения, въведени в опит за двуседмична парализа на страната - мярка, целяща да ограничи допълнително придвижването в градовете, затягайки още повече блокадата и намалявайки риска от коронавируса.

Дни преди това обаче католическият свят отбеляза Великден - и в Испания, както и другаде, това стана без публични събирания, за да се избегне разпространение на заразата.

Още 2000 души са оздравели в последното денонощие и броят им надхвърля общо 75 хил. Това означава, че болните в момента (разликата между потвърдените случаи, починалите и оздравелите) е малко под 100 хил души.

Испания, и при Италия, двете най-тежко засегнати от коронавируса европейски държави, обявиха, че са преминали пика си в последните седмици. И при двете обаче остава тенденцията за колебание в броя на новите случаи и жертвите за денонощие.

Дневник