Албания промени наказателния си кодекс, за да бъдат включени в него и наказания за онези, които нарушават карантината и самоизолацията, наложени заради коронавируса, и заразяват другите, предаде "Ройтерс".

Според промените всеки, който е заразен с коронавируса и наруши правилата на карантината или изолацията и зарази други хора съзнателно или не, ще бъде осъден на две до осем години затвор, ако неговите действия са причинили сериозна вреда, включително смърт.

Тези мерки се взимат, защото ние ще разхлабим правилата за карантина. Ние побеждаваме битката на здравния фронт и трябва да победим и на икономическия фронт, заяви премиерът на Албания Еди Рама. Той сравни нарушителите на карантината с хора, носещи бомба, и заяви, че една бомба не прави нищо друго, освен да убива хора.

В Албания има 26 починали заразени с новия коронавирус и 518 заразени. Според премиера, ако не са били въведени правилата за обща изолация, в страната са щели да починат от COVID-19 около 2800 души. Първият случай на зараза беше установен на 9 март и веднага Албания въведе строга изолация.

От понеделник в страната е в сила забрана за движение от 17.30 ч. до 5 ч. на следващия ден. Разрешава се на един човек от семейство да пазарува за 90 минути. Някои промишлени отрасли продължават работа.

Дневник