Принцеса Басма бинт Сауд бин Абдулазиз Ал Сауд, която е сред най-ярките защитници на човешките права в кралското семейство, обяви, че се намира в затвора, предаде "Гардиън".

Принцеса Басма, внучка на основателя на саудитската държава, Абдулазиз Ал Сауд, е и братовчедка на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Тя поиска от него да я освободи и да се погрижи за здравословното ѝ състояние.

Тя настоява още, че е била задържана в Рияд без обяснения и обвинения заедно с една от дъщерите си въпреки опита да получи информация от чичо си крал Салман.

Според вестника тя и дъщеря ѝ били задържани, докто опитвали да напуснат Саудитска Арабия миналата година и да отидат в Швейцария по неотложни здравословни причини, но на самолета било отказано разрешение да излети.

Принцесата е последното от 108 деца на крал Сауд ал Сауд (управлявал между 1953 и 1964 г.). Принц Мохамед бин Салман обаче поиска пълна лоялност от кралското семейство, докато прокарва реформите си и либерализира икономиката и обществото (включително правата на жените). Много активисти, които критикуват начина му на действие, се оказаха в затвора. Мохамед не прави изключение и за роднини.

"Мислехме, че е болна"

Две влиятелни фигури, бившият престолонаследник Мохамед бин Найеф и смятаният за възможна алтернатива на Мохамед Ахмад бин Абдулазиз, бяха арестувани и обвинени в заговор срещу принца.

Басма твърди, че здравето ѝ е "критично" влошено. За "Гардиън" двама високопоставени членове на кралското семейство казват, че са изненадани и не са чували за нея почти година - смятали, че се възстановява от заболяване. Други в семейството вярвали, че е под домашен арест (спекулациите са факт поне от средата на миналата година).

Принцесата от години е привърженик на реформи в кралството - както на повече хуманитарни права, така и на повече права за жените. Говорила е за нуждата от конституционна монархия в Саудитска Арабия (докато уахабитското кралство е абсолютна).

Връща се в Саудитска Арабия през 2015 г. след няколко години бизнес в Лондон и от една страна подкрепя Ал Сауд, но от друга критикува - това се отнася и за войната в Йемен, причинила ситуация, която някои експерти наричат най-тежката хуманитарна криза в света.
 

Дневник