Велика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"

Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски"и ще бъде водено от главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим. То ще бъде изнесено изцяло извън храма, а за присъстващите ще важат изискванията за спазване на дистанция и носене на маски. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. Литургията може да бъде проследена онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

Тази година по решение на Св. синод, ритуалът по взимане на Благодатния огън от Йерусалим вечерта на Велика събота и пренасянето му в София няма да се състои, за да се спестят пари, които да бъдат дадени за борба с коронавируса. За запалването на свещите ще бъде използван Благодатен огън, запазен в храмове в страната от миналата година.

Народната традиция тачи Велика събота като ден на последни приготовления за празника и помен за мъртвите.

След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност - след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.

На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Дневник