Мерките срещу коронавируса ограничиха възможностите за спорт на открито, но повече от 130 хиляди души се включиха в благотворителното предизвикателството през мобилното приложение STRAVA. То събра над 440 хиляди паунда от дарения на потребители.

Събраната сума ще подпомогне Националната здравна служба във Великобритания в борбата с пандемията.

В NHS Active Challenge са регистрирани близо 60 хиляди физически дейности на открито и закрито, като общият брой на пробяганите километри е 31 милиона.

"Интересът към бягането не е изненада, тъй като по-голяма част от обществото се обръща към лесни и достъпни форми на упражнения по време на изолацията. Големият брой участници е показателен за подкрепата на общността към NHS и подчертава желанието на хората да продължат да бъдат активни", се казва в изявлението на STRAVA.

В подкрепа на NHS се провеждат и други благотворителни инициативи. В една от тях ветеранът от Втората световна война Том Муур, който на 30 април ще навърши 100 години, вече е събрал близо 28 милиона паунда след стоте си обиколки около градината.

От своя страна победителят в "Тур дьо Франс" за 2018 г. Герант Томас събра над 350 хиляди паунда покрай 36-часовото си колоездачно предизвикателство.

Дневник