Сензационното поевтиняване на американския лек петрол WTI, което бе обяснено с местни проблеми и борсови спекулации, бе последвано и от бързо понижаване цените на руския сорт Urals и северноевропейския брент (Brent).

Процесът започна във вторник и днес продължи с падането на цените на Urals в Северозападна Европа до $11.59 за барел - само на долар от историческия минимум от 1 април - $10.54. Толкова евтин руският петрол не е бил от март 1999 г. В понеделник имаше и данни за отрицателни цени, но те бяха коригирани от платформата, която ги съобщи.

Поевтиняването на Urals днес е с почти $6, съобщи агенция Argus. Цената е определена при включени разходи за пренос до крайното пристанище Ротердам и застраховка на товара, които се поемат от купувача. На средиземноморската платформа цената се държи малко по-високо - $12.09 за барел. Тук понижението е с $5.17, което наближава най-ниската точка от 1999 г. - $11.74 за барел.

Сортът брент също се търгува много нервно на борсите - днес сутринта цената му слизаше под $16 за барел, при положение че на 13 април струваше почти $33. Тук също нивата са като от 1999 г. Най-ниската цена, регистрирана досега, от 19 ноември 2001 г. - $16.65.

Управляващите се опитват да успокояват с изявления, че пазарът е нестабилен, но няма нужда да се драматизира ситацията. "Важно е да се разбере, че това е книжен пазар, т.е. търговия с производни финансови инструменти, а не с реален петрол", заяви енергийният министър Александър Новак във вторник. Днес президентският говорител Дмитрий Песков каза, че не бива ситуацията да се оценява само по цени от дъното и само според случващото се в рамките на седмица. "Първо трябва да анализираме какво се е случило, след като влезе в сила сделката ОПЕК+", заяви той пред журналисти.

В Русия още преди десетина дни медии писаха, че местните компании са принудени да плащат, за да се използва петролът им. Причината е, че след като продадат добитото, трябва да направят такива вноски в бюджета и специалния антикризисен фонд, че фактически плащат от собствените си средства.

Цените на петрола по света се понижиха с около 80% от началото на годината най-вече заради икономическите последици от пандемията и катастрофалното за сектора свиване на потреблението. Хранилищата бързо се запълват, а има и проблеми с транспортирането.

Дневник