Без шампион за сезон 2019-20 остава нидерландското първенство, обяви местната футболна федерация. Шампионатът е прекратен, а резултатите досега са анулирани, след като през седмицата правителството удължи забраната за провеждане на големи публични събития до началото на септември заради пандемията.

Последният сезон без шампион в Нидерландия е през 1944-45 по време на Втората световна война.

"Аякс" е обявен за отбора на първо място, но няма да получи титлата. Тимът от Амстердам водеше по голова разлика на "АЗ Алкмаар", като девет кръга преди края и двата отбора бяха събрали по 56 точки.

Все пак класирането ще послужи за определяне на участниците за евротурнирите през следващия сезон. Изпадащи и изкачващи няма да има, като броят на отборите остава 18.

Решението на футболната федерация на Нидерландия е в разрез с желанието на УЕФА. В четвъртък организацията обяви, че доиграване на шампионатите остава приоритет и ще приема прекратяване на първенства само ако ситуацията с коронавируса не позволява тяхното възобновяване.

В Нидерландия има регистрирани 36 565 случая, като загиналите досега са 4289. За сравнение в съседна Германия, където броят на заразените е над 150 хиляди (но съотношението на жертвите (5653) е значително по-ниско), решиха да подновят футболното първенство на 9 май след позволение от правителството.

Дневник