Легендата на българския волейбол Тодор Симов е починал на 91-годишна възраст, съобщава "Спортал".

Той е едно от големите имена в спорта в страната. През 2011 г. беше отличен с орден "Стара планина", първа степен, за заслуги към България в областта на физическото възпитание и спорта.

Като състезател печели два бронзови медала от световни първенства - в Прага 1949 и Москва 1952, като в руската столица е обявен за най-добър разпределител. Симов получава индивидуалното признание и на световното в Париж през 1956, където България завършва на петото място. Освен това печели и бронз от европейското първенство в Букурещ през 1954 г.

Симов участва в историческия демонстративен турнир в София през септември 1957 г., съпътствал 53-ата сесия на МОК. Като част от събитието мачове се играят на открито на стадион "Васил Левски". Впоследствие волейболът се приема за олимпийски спорт.

Бившият разпределител е бил състезател още по водна топка и скок на височина.

Симов е бил треньор на националния отбор през 1971-1972 г., като е водил и женските отбори на Куба и Испания. В продължение на десетилетие е треньор в италианския клубен волейбол.

През 2015 г. беше представена книгата алманах "За най-добрите - само факти и цифри", посветена на 90-годишнината на българския волейбол, на която Симов е съавтор заедно с Асен Минчев.

Дневник