Френската лига ще вземе заем от държавата, за да изплати на футболните клубове от първите две нива полагащите им се пари от телевизионни права, ако сезонът беше продължил, съобщи "Ройтерс".

Първенството беше прекратено, след като правителството забрани провеждането на всякакви спортни събития до септември. Това доведе до разтрогване на договора с "Канал +", като телевизията не изплати последния транш от 110 милиона евро от споразумението, което трябваше да изтече след края на сезона.

"Благодарение на този заем Френската лига ще може да плати на клубовете от Лига 1 и Лига 2 всички оставащи суми от аудиовизуални права за сезон 2019-20. Средствата покриват последните две вноски, насрочени съответно за 5 април и 5 юни 2020 г.", се казва в съобщението.

Френската лига реши да обяви ПСЖ за шампион, като парижани бяха начело с 12 точки преднина пред втория "Олимпик" (Марсилия). Класирането беше взето под внимание за определяне на участниците в евротурнирите и за двата изпадащи отбора - "Амиен" и "Тулуза".

Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (2565)

Решението разгневи някои клубове. От "Олимпик" (Лион), който заемаше седмото място, заявиха, че прекратяването на първенството ще им нанесе загуби за няколко милиона, защото клубът няма да участва в европейските турнири през следващия сезон.

Изпадналият "Амиен" е решен да се бори за справедливост и започна петиция срещу решението на Френската лига.

Дневник