73-ма работодатели от община Шумен са пожелали да се възползват от мярката 60/40 за общо 603 свои служители. Други 955 души са заявили, че са освободени поради кризата с разпространението на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на община Шумен..

Данните е представила директорката на Бюрото по труда Даринка Златева днес на среща с кмета Любомир Христов. На нея са присъствали още зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова и зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова

Регистрираните безработни за периода 13 март - 30 април в общината са 1197, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. Сред съкратените, заради кризата най-голям е делът на работещите в хотелиерството и ресторантьорството – 30.2%, преработващата промишленост – 16.1%, търговията – 8.8%, индустрията и машиностроенето – 5.2% и транспорта – 1.4%, сочат данните на Бюрото по труда.

Според Златева, през посочения период работа са започнали 334 безработни, обявени са нови 257 свободни работни места, сред които са професии на машинен оператор, производител на млечни продукти, работник в консервена фабрика, заварчик, продавач-консултант.

„Следим отблизо какво се случва на пазара на труда в общината и данните, които посочват от Бюрото по труда, поне засега показват, че няма масови съкращения от обявяването на извънредното положение досега“ е коментирал Христов по време на срещата. Той е изразил надежда, че фирмите, които са пострадали от пандемията, постепенно ще възстановят производствената си дейност, а хората ще се върнат на работа.

„Преди всичко обаче, е важно да си вземем поука и да променим начина си на живот и на работа. Да спазваме и необходимите предпазни мерки“, е казал още кметът.

ШУМ.БГ