Васил Божков, срещу когото държавата започна атака през януари със забрана на частните лотарии, редица обвинения и разследвания, отвърна на удара в телевизионно интервю от Дубай по Би Ти Ви, с което наруши тримесечното си мълчание.

Бизнесменът заяви, че България не е правова държава и се управлява от хунта. Той отправи серия обвинения срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката, главния прокурор Иван Гешев и определи депутата от ДПС Делян Пеевски като човека, който "дърпа конците в сянка".

Два пъти в интервюто използва сравнения с действията на мутрите и заяви, че "съвременните бухалки са прокуратурата, ДАНС и НАП". Божков твърди, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с "Влади Горанов", както го нарече, и че той го е запознавал с шефове на комисията по хазарта.

Бизнесменът, който стои зад собствеността на футболния "Левски", обяви, че Борисов унищожава клуба с всичко, което се е случило на компаниите, през които е осигурявал финансирането. От коментарите му се разбра, че от една страна е готов да даде акциите на привържениците, но от друга - ако паднат запорите - може да продължи да издържа "Левски". Спомена и за вариант за продажба на "сериозен инвеститор".

Интервюто му е на фона на обсъждане на бъдещето на отбора през последните няколко дни, в които Борисов дори нарече Божков "стария собственик" и даде да се разбере, че ще има помощ за клуба при смяна на собствеността. Според бизнесмена, всички в България, които го познават, се страхуват да общуват с него и "да не стане като с Божков" и са разследвани и проверявани хора, с които няма нищо общо. Твърди, че в момента разчитал на богати приятели чужденци.

Както и през януари, обвиненият бизнесмен каза, че се страхува да се върне в България, защото нещо може би ще му се случи в ареста и че тук устата му ще бъде запушена и няма да може да се защитава по неговите думи. Божков твърди, че е бил освободен "от затвора" в Дубай след като властите са разбрали какви са обвиненията срещу него. Досега информациите за задържане и освобождаване бяха от българските власти и неофициални.

Той потвърди, че е заедно с Георги Попов - негов близък партньор и формален собственик на "Левски". В разговора, в който отправи толкова сериозни твърдения за ключови фигури в държавата и предизвика финансовия министър да си подаде оставката, Божков нарече Гешев и "слугите му" - "талибани", заради начина, по който са събрали колекцията му и заяви, че е подал иск в Лондон за разрушаване на световно културно наследство.

По някои теми (как е станал собственик на "Левски" и за хазартния бизнес) той заяви, че ще говори още в бъдеще. "Може би не искам да издавам информация предварително. Те, между другото, са гъвкави и реагират бързо".

Божков заяви, че Борисов е унищожил "Левски". "Бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат силово. Борисов унищожи "Левски", защото унищожи компаниите, които издържаха клуба, с грубо нарушаване на закона", заяви Божков.

На въпрос дали смята да се върне в България, отговори: "Естествено, аз съм невинен, трябва да се върна. Колкото по-скоро, по-добре. Но нека делото влезе в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение".

"България се управлява от хунта"

Божков отправи серия обвинения към управляващите начело с Борисов и Горанов.

"Знаете ли - навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват "Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай. След това почват да те пазят, казват "Дай ми част от бизнеса", ако откажеш - идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват - "Ще решим проблема, трябва да ни плащаш". После казват "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП", каза Божков.

"Борисов е общото между онези и тези мутри - и тогава беше, и сега. Различното е Пеевски - тогава го нямаше, но сега го има. Каква му е ролята - седми като паяк в сянка и дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор. Публична тайна е кой го назначи", продължи той.

По думите му Борисов е унищожил "Левски", като е унищожил бизнесите му. Добави, че с промените в закона за хазарта "с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащах".

Бизнесменът изтъкна, че често се е срещал с министъра на финансите. "Само с Влади Горанов съм си говорил", каза той и уточни, че лесно ще докаже твърденията си за срещите. "Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам".

"Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел - пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно", заяви още Божков. Той посочи, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции.

На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, отговори: "Бях възпрепятстван. Как да го направя - от затвора ли? В момента не съм (в затвора), може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии."

Трудно може да се дадат акциите на "Левски"

Божков заяви, че е готов да продаде акциите на "Левски" на сериозен инвеститор или да ги подари на привържениците, на който ги иска или пък "откъдето съм ги взел". Той не посочи откъде ги е взел: "Феновете ще ви кажат, като им дам книгата на акционерите - то се вижда от кой са купени и от кой са прехвърлени. Трудно може да се дадат акциите в момента. Сега съм готов да ги дам, но не виждам бъдеще на "Левски", който и да ги вземе".

"Акциите вече не ми трябват. Не мога от тази ситуация да направя нищо за "Левски". Единственият вариант да направим нещо и "Левски" да продължи да се развива стабилно, е да се прегледа внимателно законът, да се отменят всички незаконни акции и компаниите, които издържаха "Левски" да продължат да го издържат".

Според него вариант за оцеляването на футболния клуб е свързан с позволението да развива отново бизнесите си. "Ако се махнат тези запори, които са наложени напълно незаконно, и фирмите започнат да работят, "Левски" няма никакви проблеми. Другият вариант - да дам акциите там, откъдето съм ги взел", каза още той, но не посочи откъде е взел акциите. На въпрос защо е дошъл в "Левски", отвърна, че е тема на следващ разговор.

"Както виждате, отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на "Левски", ако не се смени собствеността". Това какво значи според вас. Нали "Левски" е акционерно дружество все пак. Готов съм да дам акциите на всеки един - не да ги продам, а да ги дам. Само и само "Левски" да бъде спасен", каза Божков.

"Той какво каза? "Дай да заграбим акциите и после ще помогнем". Да е дал една стотинка лична Борисов някога за нещо? Парите на народа, а казва "Аз дадох". И как ще спаси Борисов "Левски" - ще му даде кредит? И после, като се изхарчи кредитът от къде ще се върне? Или ще намери друг човек идиот да издържа "Левски", после да го арестуват и него?"

Божков каза, че е вложил над 25 млн. лева в "Левски" за по-малко от година. И добави, че не е искал извинение от феновете, а даже им е благодарен за безпрецедентната помощ към клуба. "Дали искам извинение от подлогата на Бойко (по-късно уточни, че говори за председателя на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян), който ходи и му припява - абсурд."

Бизнесменът признава, че на среща със запалянковците през януари е заявил, че предстои приемането на "противоконституционен закон" за хазарта и ги е помолил те от своя страна да помолят Борисов да не го подкрепа. "Единствено това беше. Те отидоха, видяха някакъв измислен доклад и казаха: "Няма да се бъркаме в корпоративни интереси". Все едно тази корпорация не издържаше "Левски".

Ретроспекцията на Божков за хазарта

Бизнесменът направи своята ретроспекция за станалото в хазарта в последните години. Той припомни, че през октомври 2014 г. Георги Кадиев е внесъл предложение за промяна в закона. "На 19.11.2014 г. законът "Кадиев" е отхвърлен. Законът "Кадиев" има една точка, която казва, че с държавна такса 20% се облагат турнирите на покер. 20% от събираните такси и комисиони за участие. На 26.11 Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава с 20% от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12 този закон е приет."

"И имам няколко въпроса. Може ли лидерът на политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля закон. Вторият ми въпрос е може ли финансовият министър да не знае, когато се приема и отхвърля даден член в закона."

Божков казва, че не е имал никога контакти с комисията по хазарта, тъй като Горанов не го е позволявал. "Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. Те са били много чести. Така че да бъде така добър да си подаде оставката".

"При това приложение къде е нарушението на закона? Излизат и казват: "Има тълкуване, няма тълкуване". Законът не се тълкува, законът се изпълнява". Тук уловката е в правилата на игрите. Едни игри плащат един данък, други игри - друг. Затова и тотото е плащало друг данък", заяви той.

"Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете, какво иска да скрие? Попитайте го. Време е да си подаде оставката, не мислите ли".

"Той (Горанов) ме е запознал с единия председател (на комисията по хазарта), с другия. И този бизнес върви пет години, комисията е одитирана от държавата, награждавана пет години, а изведнъж се оказа незаконен и никой не знаеше", добави Божков.

"И нека да разследва Гешев това, което казах за закона. Ако не го разследва, значи е бухалка".

След задържането в Дубай

"Статутът ми в момента в Дубай е на резидент. В ареста прекарах около две-три седмици. И не ги прекарах в ареста, а в затвора. Нямах достъп до телефон, никаква комуникация с външния свят - това беше специалното. Нямах затворнически номер, с една дума не съществувах", каза Божков.

"Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти и просто ме освободиха. Охрана нямам, защо ми е - от кого да се охранявам. Притеснения имам, ако се върна България."

Божков заяви, че в Дубай не е виждал представители на българските власти. Добави и че никой от прокуратурата не е опитвал да се свърже с него. "Вие се свързахте много лесно, нали? И аз вдигам телефона. Не знам защо прокуратурата не опита да се свърже досега".

"Нямам предявени обвинения даже. Имам някакви служебни адвокати, които не съм ги чувал - сигурно съм социално слаб или малолетен".

Определи като "смешни" информациите, че в Дубай е получил подкрепа от руски граждани. "Какво общо имам аз с Руската федерация, че да ми помагат". Според него това са "инсинуации на прокуратурата", както и твърдения, че бил изпращал наемни убийци. "То пък се оказа, че автоматите са за пейнтбол".

След като водещият припомни обвиненията срещу Божков, бизнесменът заяви, че само в тоталитарните държави някой се обявява за виновен, без влязла в сила присъда. "Първо, не съм избягал (в Дубай), аз заминах по работа. Заповедта за арест е издадена два дни, след като бях заминал. Второ, мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че ще бъда задържан за осем месеца или повече, а говоря, че физически нямаше да изляза. Случват се нещастни случаи в ареста, точно от това се притеснявам. Това са хора, които нямат задръжки."

Бизнесменът каза, че се чува със сина си Антон Божков, който също е разследван. "Това са неща, които са се случили, когато той е бил в Англия, и въобще няма представа." И добави, че не е в контакт с жената до себе си Елена Динева, която беше оставена в ареста.

"Държат ги като заложници. Мафията не го прави. Заложници да се върна, да ме стресират, да ми създават напрежение. Невинни хора ги държат в ареста. А всички хора, които ме познават - знаете ли как са заплашени. Всеки е заплашен, че ако контактува с мен, ще бъде атакуван, бизнесът му ще бъде унищожен. ще му се случи като на Божков... Целият репресивен апарат работи".

Божков заяви, че няма никаква връзка с певицата Лиляна Деянова, позната като Лилана, разследвана със злоупотреби с еврофондове.

"Колко еврофондове да източа - милион, два, три? Мислите ли, че ме интересуват такива пари? Аз спечелих достатъчно пари, за да не ме интересуват еврофондове", каза Божков, но веднага след това продължи: "Сега нямам никакви пари и не разполагам с нищо". Той каза, че в момента се издържа, благодарение на приятели чужденци, които му дават по "милион, два, пет".

Той повтори, че се притеснява да се върне в България, защото "ще ми бъде запушена устата".

Колекцията от ценни предмети и документ от миналото на дисидент

Божков каза, че държавата ще бъде съдена и че е подал искове в съда в Лондон заради действията срещу колекцията му от ценни предмети.

"Нали знаете какво правят талибаните? Разрушиха статуята на Буда. ИДИЛ разруши Палмира. Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световно културно-историческо наследство. Унищожаването на културно-историческо наследство е престъпление срещу човечеството."

На въпрос за откритата при обиските в офисите му оригинална бележка за криминална регистрация, Божков отговори, че тя му е "сувенир" и не знае откъде я има. "Тази бележка е от 70 и някоя година. Аз съм бил дисидент тогава, борил съм се против тоталитаризма. Какъв официален документ, не знам откъде ми е попаднала? При тоталитаризма всеки можеше да бъде регистриран. Хайде да не си говорим смешни неща."

Изказването на Божков идва на фона на активизиране на ръководството и привържениците на "Левски", които поискаха да разберат намеренията на Божков. А също така и на фона на изказване на министър-председателя Бойко Борисов, заявил, че държавата не може да помогне на клуба "при неясен собственик". Според информация на прокуратурата от януари в ОАЕ с Божков е и Георги Попов, който е официалният собственик на клуба.

Последните два официални коментара на Божков бяха в писмени изявления до медиите. Едното беше разпространено на 31 януари часове преди главният прокурор да обяви, че е бил задържан в ОАЕ - в него бизнесменът сравни България с нацистка Германия и каза, че това е последното му изказване за неопределено време. Следващото (на 26 март) беше остра реакция по повод отнемането на лиценза на "Еврофутбол" и в него пишеше "данъците и таксите, които са били плащани досега по закон могат да се окажат престъпление, а всеки да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите ви могат да бъдат задържани, а бизнесът ви - заграбен"

Преди това покрай атаката на държавата срещу него, Божков наруши и дългогодишното си мълчание пред медиите с интервю пред "Свободна Европа", а след напускането на България - коментира пред различни издания и говори пред Би Ти Ви и "Нова тв".

Дневник