Най-малко 70% от олимпийските спортни федерации в САЩ са кандидатствали за държавна подкрепа по време на кризата с коронавируса COVID-19. Те са обявили, че без средствата от държавата няма да могат да продължат да се издържат и да подготвят състезателите си за олимпийските игри.

Това показва проучване на "Асошиейтед прес", проведен сред 44 национални федерации.

"Ситуацията и искането за спешна държавна помощ показват слабостите в най-доминиращата олимпийска система в света", отбелязва "Асошиейтед прес".

Само четири от всички 44 федерации не са кандидатствали за финансова помощ, докато осем са отказали да отговорят на въпрос. Общата сума, която е раздадена до домомента е 12 милиона долара.

Най-много са получили от федерацията по ски и сноуборд - 2.5 милиона долара. В тях не фигурират средствата осигурени на Микаела Шифрин. Тя, заедно с лекоатлета Ноа Лайлс и националният отбор по баскетбол са в отделна категория на държавното финансиране заради успехите си и маркетинговия ефект.

Най-малко са получили американските бадминтонисти - 75 хиляди долара.

Голяма част от федерациите нямат възможност да плащат заплати към момента. Федерацията по гимнастика на САЩ не може да кандидатства по федералната програма, тъй като реално е в несъстоятелност заради делото за сексуален тормоз срещу бившия лекар Лари Насар.

В последните седмици в САЩ се дискутира дали спортните организации трябва да кандидатстват за държавна помощ. Баскетболният отбор "Лос Анджелис лейкърс" получи заем от 4.6 милиона долара, но заради публичните критики незабавно го върна.

Дневник