Всички, които влизат в Испания, трябва да се подложат на 14-дневна карантина, пише в. "Ел мундо".

Заповедта, която цитира изданието, вече е публикувана в държавния вестник и ще е в сила от 15 май до края на извънредното положение (а то би трябвало да приключи към края на май). Това и други испански издания не изключват удължаването на мярката.

До момента карантината се прилагаше задължително само за завръщащи се испанци и живеещи в Испания, които идват от Италия.

Всеки влизащ в страната трябва да остане на определен адрес (в дома си или друг посочен) и може да излиза само за да си набавя храни и лекарства, за да отиде на лекар или при крайна необходимост. Ще може да излиза само с маска, а при подозрителни симптоми трябва да се свърже по телефона със здравните власти.

Изключени от заповедта са хора, които редовно пресичат границите на Испания по работа, служители на транспортния бизнес и медицински персонал, "ако не са били в контакт с хора, диагностицирани с COVID-19."

Това засяга и туристите

Туроператорите и транспортните компании трябва да уведомят пътуващите за тези мерки още когато им продават билети.

Същевременно испанското вътрешно министерство издаде заповед за удължаване до 24 май на граничния контрол по въздух и море, за да гарантира, че ще остане малък "рискът от заразяване", пише в. "Ла вангуардия".

Мерките се обявяват след началото на разхлабването на блокадата в една от най-тежко засегнатите европейски държави, първа в ЕС по брой случаи. Това става, без да се чака решението на ЕС за международните пътувания, което ще е нужно, за да знаят държавите в блока какви са перспективите за спасяване на летния туристически сезон. Страните би трябвало да обсъдят въпроса тази седмица, след като почти всички въведоха през март граничен контрол помежду си. Испания не е изключение и също търси мерки за туристите, но и най-добрата възможна защита за гражданите си след няколко десетки хиляди (доказани) смъртни случая сред пациенти с COVID-19.

Премахването на карантината за част от държавите може да се превърне във въпрос на двустранни споразумения със съседи. Гърция даде сигнал, че това може да стане в отношенията с България, свободна зона може да има и между централноевропейски държави, в германоезичните - Германия, Австрия и Швейцария - също се чуват призиви от политици и представители на бизнеса.

Дневник