Европейският съюз не бива да изоставя климатичните си амбиции заради коронакризата. Това каза днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Брюксел, излагайки проекта си за възстановителен фонд на ЕС като част от следващия му дългосрочен бюджет.

"Рано или късно ваксина срещу вируса ще бъде открита", каза Фон дер Лайен. "Но когато стана дума за климатичните промени, няма да бъде открита никаква ваксина".

Главният стълб на възстановителния фонд, който ще бъде част от следващия седемгодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г,. ще подкрепя държавите членки да изградят устойчиви и въглеродно неутрални икономики, посочи председателката на Комисията.

Фон дер Лайен заяви, че за да се върне към растеж след очакваната дълбока рецесия, Европа ще трябва да задлъжнее така, че дълговете ще плащат идните поколения, следователно тя не бива да им оставя и бремето на замърсяваща икономика.

"Това не е да влезем в стария шаблон и да рестартираме вчерашната икономика",  каза тя.

Целта на плана е "да се изравнят [социалноикономическите] различия между държавите членки и да се гарантира, че тези усилия се правят в интерес на бъдещите поколения".  

Възстановителният пакет ще се състои познатата Многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС (около 1 трилион евро или 1% от БВП на ЕС) и "възстановителен инструмент", включващ "максималното количество парѝ, които Комисията може да заеме от пазара с гаранциите на държавите членки", каза Фон дер Лайен.е

Тези средства ще бъдат отпускани през програмите на европейския бюджет и ще бъдат допълнени от традиционно съществуващите му фондове. Парѝ фондът ще отпускат безвъзмездно и като заеми и част от тях могат да бъдат предоставени авансово, каза Фон дер Лайен.

Очаква се Комисията да представи проекта си детайлно по-късно този месец, а среща на върха на ЕС да го обсъди през юни.

Част от държавите, като например Чехия, смятат, че заради тежките икономически последствия от коронакризата ЕС трябва да се откаже или поне да отложи амбициите си за нетно нулеви въглеродни емисии до 2050 година, защото те предполагат големи инвестиции. 

Клуб Z