МОСВ постави срок от 3 месеца на ВиК – Шумен, „Напоителни системи“ - клон Шумен и ВиК – Търговище да проведат процедури за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативните източници за питейно-битово водоснабдяване.

Това предписание е заради факта, че продължава тенденцията за намаляващ приток спрямо разхода от язовира.

Екоминистерството указва на операторите да предложат решения за повишаване на качеството на водата от язовира. Това предписание е във връзка с постъпил сигнал от Асоциацията по ВиК за област Шумен, че водата в яз. „Тича“ е с влошени качества по показател мътност.

МОСВ препоръча на дружествата и да ограничат максимално ползването за промишлени цели на вода, която е предназначена за питейно-битово водоснабдяване. За град Шумен има издадени 20 разрешителни за ползване на вода за нуждите на промишлени и други предприятия, като 8 предприятия ползват водата и за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване. На територията на Велики Преслав са издадени 6 разрешителни за нуждите на промишлени предприятия.   

По данни на операторите от МОСВ посочват, че за водоснабдяването на Шумен, Дивдядово и Макак са изпозвани 19 каптирани извора, от които действат 5. Експлоатират се каптажите „Бузлуджа – 1“, два каптажа „Дивдядово“, каптаж „Стража“ и каптаж „Нова баня“. Ползваната вода от тях е за част от квартал „Дивдядово“ и вилната зона на Шумен и е 30 866 куб.м. годишно. Останалите 14 водоизточници нямат разрешителни за използване и не се експлоатират.

„ВиК-Шумен“ трябва да направят проверка на техническото състояние на водовземните съоръжения; режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори; опитно-филтрационни изследвания на тръбни и шахтови кладенци, с цел установяване на експлоатационните характеристики на водовземните съоръжения и технически възможните им дебити и  вземане на водни проби за определяне на качеството на подземните води. Във връзка с получения сигнал, че водата в яз. „Тича“ е мътна, е необходимо операторът да предложи техническо решение за утаяване.

На „Напоителни системи ЕАД“ е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва алтернативен водоизточник – яз. „Шумен“, като за целта трябва да се проведе  необходимата процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за влошаване качеството на водите в яз. „Тича“ по показател „мътност“, на „Напоителни системи“ ЕАД е указано да предприеме спешни действия за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при необходимост извършване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи възможно водовземане от по-ниско ниво на язовира.

По данни на МОСВ и според справка  от  „Напоителни системи“ постъпилият приток в язовир „Тича“ на 13 май е 0,016 м3/сек. Притокът е по-малък от размера на дневния разход, който е 1,689 м3/сек. Наличният обем в язовира е 158,151 млн. м3, с 145 000 м3 по-малко от обема на 12.05.2020 г. Наличният  полезен  обем  за  използване  за  питейно  битово  водоснабдяване  е 118,151 млн. м3.

ШУМ.БГ