За деня на празника - 24 май на бул. „Славянски“ в близост до паметника на признателността на арменскaта  общност към българския народ ще бъде изградена импровизирана открита сцена. Това съобщиха от общинския пресцентър.

От 10.00 часа на тази сцена с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите по случай най-обичания български празник. Музикантите и хористите ще зарадват шуменци с празничен концерт на открито, в който са включени популярни български и чуждестранни произведения.

По време на концерта изпълнителите ще бъдат разположени по пешеходната алея и ще са подредени на разстояние един от друг, каквито са указанията за спазване на мерките в извънредната епидемична обстановка. Молба от общинска администрация е отправена и към зрителите за спазване на физическа дистанция.

Паралелно  с това на видеостената, която се намира до спортна зала „Младост“ през целия празничен ден ще бъдат показвани кадри от реализирани събития в сферата на шуменското образование, както и записи от предходни чествания на 24 май в града.

За празника Община Шумен инициира и кампания „Моят 24 май – в снимки, разкази и спомени“, като желаещите да се включат в нея могат да публикуват своите разкази и снимки на фейсбук страницата на отдел „Образование, наука и развитие“ в общината, като оттам те ще се споделят и на страницата на Община Шумен.

За Деня на българската просвета и култура при хубаво време се включва и Симфониетата с концерт на открито. Той ще се състои на 22 май, петък от 18.00 ч. в градинката до общината при спазване на всички мерки от страна на зрители и изпълнители.

ШУМ.БГ