1401 са установените нарушения на скоростните режими по време на проведената едноседмична акция за контрол на скоростта в област Шумен, съобщиха от полицията днес.

Най-много са засечените нарушители на територията на РУ - Шумен - 985. Служители на сектор „Пътна полиция“ са заснели 921 клипа с преносимата камера, други 64 нарушения били „запечатани“ от стационарната камера. В населено място са засечени 558 нарушители, а извън населено място нарушенията са 427.

На територията на РУ - Нови пазар са установени 238 нарушения на скоростта, като 147 от тях са в населено място, а 91 извън рамките на населените места. Полицейски служители от РУ - Велики Преслав са установили 116 нарушения, като 110 от тях са били извън населено място, а на територията на РУ - Каолиново са засечени 62 нарушители - всички в населено място.

Най-високата засечена скорост по време на операцията извън населено място е 129 км/ час при ограничение от 60 км/ час. Нарушението е установено в посока към Търговище, където е въведена временна организация. Водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация е превишил двойно максимално разрешената скорост, за което му е издаден електронен фиш, глобата по който е 700 лева.

В населено място „рекордът“ за най-висока скорост е поставил водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация. На 19 май той е преминал през с. Радко Димитриево със 108 км/ час при разрешена максимална скорост за населено място 50 км/ час. Освен парична глоба в размер на 700 лева свидетелството му за управление ще бъде отнето за срок от 6 месеца. Пак в с. Радко Димитриево бил засечен водач на лек автомобил Опел със софийска регистрация, който се движил със 107 км/ час. Той ще бъде лишен от правото да управлява за срок от 6 месеца и ще му бъде наложена глоба в размер на 700 лева. Без шофьорска книжка за шест месеца ще остане и водач на лек автомобил БМВ с шуменска регистрация, който бил засечен на ул. “Софийско шосе“ в Шумен да управлява със 104 км/ час при разрешени 50.

По данни на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР - Шумен най- много са водачите, които са нарушили максимално позволената скорост между 11 и 20 км/ час.

По време на извършените проверки за неплатени глоби са отнети 19 свидетелства за управление на моторни превозни средства, връчени на водачи са 94 електронни фиша и шест на пътници в превозните средства. 

Пътните полицаите написали и акт по време на операцията на 91-годишен водач, който бил установен да шофира насрещно в скоростната лента на АМ “Хемус“. Случаят е от 18 май. Тогава малко след 14 часа в дежурната част на областната дирекция са получени няколко сигнала от водачи на автомобили, които съобщили, че Фолксваген „Голф“ с добричка регистрация се движи срещу движението и създава предпоставки за пътен инцидент. Водачът бил призован в сектор „Пътна полиция“ на 20 май, където му е съставен акт за нарушение от ЗДП.

ШУМ.БГ