Единственото шосе, водещо от Австрия към Словакия, отново е свободно за преминаване, след като през съботната нощ бе блокирано от завръщащи се в родината си словашки граждани, недоволни от изискването да прекарат 14-дневна карантина в държавни общежития, а не в собствените си домове, предаде ДПА.

Конфликтът започна късно вечерта в петък и продължи до вчера следобед, когато протестиращите се съгласиха с компромис - да влязат в държавните общежития, но да останат там само докато получат достъп до правителственото проследяващо приложение, което ще наблюдава движението им.

Словашкото правителство бе обещало, че приложението ще бъде готово за действие преди повече от седмица, но то още не е получило разрешение от "Епъл" или "Гугъл" да бъде използвано с техните мобилни операционни системи.

Протестиращата група на границата наброяваше стотици хора, повечето словаци, работещи в чужбина, които искаха да се върнат у дома, за да прекарат уикенда със семействата си. Мнозина казаха, че не желаят да останат в държавните общежития, които според тях не отговарят на хигиенните стандарти и където има опасност да се заразят с коронавируса.

Правителственият омбудсман Мария Патакьова също критикува общежитията, като заяви, че принудителното затваряне на хората там ги лишава от правото на човешко достойнство./ БТА

Дневник