Провеждане на две състезания на пистата "Силвърстоун" е една от основните цели на собствениците на Формула 1 в плановете за старт на сезон 2020 след кризата с коронавируса. В последните дни обаче шансовете за провеждане на Гран при на Великобритания не са големи, след като страната обяви, че ще въведе 14-дневна карантина за всички влизащи на територията ѝ.

В издадената заповед не се посочва изключение за спорта.

Плановете на Формула 1 включват състезанията на "Силвърстоун" да бъдат в края на юли и началото на август в два поредни уикенда.

"Оставаме оптимисти и работим тясно с правителството, за да успеем да проведем състезанията по план. Вярвам, че може да се намери прагматично решение на този доста сложен въпрос", обяви директорът на пистата "Силвърстоун" Стюърт Прингъл.

Като пример се дава САЩ, където ще бъде разрешено на спортисти да влизат в страната, въпреки затворените граници.

Седем от десетте отбора в шампионата са базирани във Великобритания, но двуседмичната карантина може да създаде проблеми за "Ферари" и "Алфа Таури", които са италиански тимове и "Алфа Ромео", чиято база е в Швейцария.

Сезонът трябва да бъде подновен с две поредни състезания на пистата "Ред бул ринг" в Австрия на 5 и 12 юли, а надпреварите във Великобритания да са 26 юли и 2 август.

Две от основните европейски състезания Гран при на Белгия и Италия на пистите "Спа" и "Монца" държат да се проведат на своите оригинални дати - 30 август и 6 септември, което дава възможност на ръководителите на спорта да вместят между тях други надпревари.

Собственикът на спорта "Либърти медия" държи европейски състезания да има още в Испания, Унгария и Германия. След това се планира да се премине към надпревари в Азия.

Дневник