Висшата лига работи усилено по плана "Рестарт" и подновяване на първенството, като отборите вече започнаха тренировки. Въпреки оптимистичните прогнози обаче по-малките клубове в страната не споделят позитивните нагласи и гледат към по-далечни перспективи. От понеделник отборите в Чемпиъншип (второто ниво) също започват тренировки, като идеята е първенството да се доиграе пред празни трибуни.

"Въпросът при нас не е дали ще довършим сезона, а какво ще се случи след това", коментира собственикът на "Хъдърсфийлд" Фил Ходжкинсън.

Според него до 60 клуба от ниските нива на английския футбол могат да бъдат заплашени от фалит и да изпитват финансови трудности. Основното притеснение на Ходжкинсън е, че Футболната асоциация (ФА) и Английската футболна лига не планират отвъд настоящия сезон.

"Има много клубове, които са в затруднено положение. Те са отложили плащания, имат и различни кредитори, но в един момент ще трябва да започнат да се издължават. Най-притеснително е, ако и следващият сезон е без публика. За клубовете извън Висшата лига това е основен приход и ще доведе до фалити", предупреди собственикът на "териерите".

Предложението на Ходжкинсън е лигата и ФА да излязат с обща позиция, като заплатите на играчите бъдат намалени с 30 или 50%, докато публиката не се завърне на стадионите. "В противен случай цялата футболна система е под заплаха."

Дневник