Тримата строителни работници, диагностицирани като носители на Covid-19, са руски граждани. Те, както и по-рано настаненият в МБАЛ-Шумен с пневмония, са служители на саудитската фирма „Аркад“, която е наета за изграждането на българския участък от „Турски поток“, научи ШУМ.БГ. 

Четиримата мъже са пътували в един самолет от Русия до България. Кацнали са в България на 15 май и веднага са подложени на 14-дневна карантина в строителен лагер от фургонен тип, в близост до пожарната в град Нови пазар. 

От пресцентъра на Областна администрация съобщиха по-късно, че работниците в този лагер са напълно изолирани, той е ограден с ограда, а мъжете не са имали контакти с местното население. Те все още са под карантина, която вероятно ще бъде удължена.       

Днес при областния управител Стефан Желев се проведе заседание на Областния кризисен щаб, на което е докладвал директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.  

ШУМ.БГ научи също, че в областта има и други служители на „Аркад“ - руснаци и сърби, които са настанени в няколко места за настаняване - къщи за гости и хотели. Те в момента не са под ключ, тъй като са в страната по-отдавна и срокът на карантината им е изтекъл. 

ШУМ.БГ