Таксите за посещения на ясли и детски градини в Шумен няма да бъдат премахнати. Предложението бе на групата съветници от БСП, но не събра нужния брой гласове.

"За" гласуваха 14 от 41-те общински съветници в Шумен. 

Социалистите искаха яслите и градините да са без такса от 1 юни до края на годината, като част от мерките за подкрепа в условията на епидемия от Covid-19. Срещу предложението се изказаха, както директори на детски градини, така и кметът на Шумен Любомир Христов. 

"Таксите в Шумен са много ниски в сравнение с други градове. Освен това, такса в пълен размер в нашата градина заплащат 30% от родителите", каза директорът на ДГ "Изворче" Даниела Димитрова. Колежката й от ОДЗ "Светулка" Надежда Минчева пък заяви, че предварителните данни показват, че на 1 юни на градина ще си пуснат децата само 54% от родителите, което означава, че ще имат по-малък приход, а в същото време разходите ще си вървят. "Мерките трябва да са дългосрочни и да се прилагат обмислено", каза Минчева. 

"Има приет бюджет на общината. Когато предлагате такива мерки, трябва да кажете откъде да отрежем", заяви кметът Любомир Христов. 

Той представи финансови разчети, според които от такси за градините е заложен годишен приход в размер на 520 хил. лв., като в сравнение с м.г. неизпълнението сега е 65%. Същевременно годишната издръжка на всички градини, съгласно утвърдения стандарт, е 1,829 млн. лв., като общината дофинансира. 

Той напомни, че и сега са предвидени облекчения за различни социални групи и освобождаването им от такса частично или пълно.   

ШУМ.БГ