Днес британските и европейските лидери трябва да навлезнат в заключителния и изключително важен кръг на търговските преговори за Брекзит, предаде БНР. Нито в Лондон, нито в Брюксел обаче очакват напредък на този етап.

След като в предните три кръга на преговори не бяха решени основните спорни въпроси, "Файненшъл таймс" пише, че надеждите сега се свързват с определената за по-късно този месец среща на премиера Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От британска страна се надяват, че тази среща ще даде "политически импулс" на преговорите. Важно е до края на юни да се стигне до споразумение, за да може да бъде спазен графика за всеобхватно споразумение до края на годината. До края на юни също е и срокът да се договори удължаване на преходния период, макар че Борис Джонсън отказва тази възможност.

От Брюксел отказват да коментират срещата, която, според Даунинг стрийт, ще се състои към края на юни.

Европейският съвет трябва да се събере на 19 юни, когато 27-те страни членки ще направят равносметка на напредъка в преговорите за Брекзит, но основната тема ще е борбата с коронавируса. Политически наблюдатели изразиха мнение, че ЕС вече се опасява, че британското правителство умишлено се стреми към провал на преговорите.

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан призова преходния период, който изтича на 31 декември, да бъде удължен.

Днес.бг