Парите, отпускани от държавата за спортните федерации, няма да се променят, заяви министърът на спорта Красен Кралев. Той участва във видеоконференция на министрите на спорта на Европейския съюз, посветена на справянето с последствията от пандемията от COVID-19 в спорта.

"Правителството също така гарантира, че бюджетите на спортните федерации за 2020 г. остават непроменени въпреки големия брой отменени спортни събития. Тези средства ще бъдат използвани за тренировъчни лагери и дейности", заяви Кралев, цитиран от пресслужбата на министерството на спорта (ММС).

Тази година общата сума, отпусната за спортните федерациите, е 26 960 000 лева, което е с около 1 милион по-малко спрямо 2019 г.

"Възобновяването на спортните дейности повдигна духа на българите. Въпреки това е много важно всички спортисти и граждани да бъдат максимално внимателни, докато не се намери ефективно лечение срещу вируса", каза Кралев.

По думите му ефективното ограничаване на разпространението на вируса е позволило постепенното възобновяване на сектор "Спорт" от началото на май.

В петък Кралев обяви, че министерството няма да финансира футболни клубове чрез БФС. Причината там не е свързана с коронавируса, а с нередностите, открити при проверка във футболния съюз.

Дневник