Световната футболна федерация (ФИФА) отправи молба към националните шампионати да проявят разбиране към играчите, които протестират заради смъртта на Джордж Флойд. Случаят с афроамериканеца, който загина след полицейски арест, доведе до широк отзвук по света и протести в САЩ.

Редица футболисти отправиха послания като "Справедливост за Джордж Флойд".

В правилата на ФИФА отправянето на "политически, религиозни или лични слогани" се наказва. От 2014 г. в него се включва и отправяне на послание чрез фланелка под екипа, както направиха през уикенда играчите на "Борусия" (Дортмунд) Джейдън Санчо и Ашраф Хакими.

В изявление във вторник ФИФА заяви, че "напълно разбира дълбочината на настроенията и опасенията, изразени от много футболисти в светлината на трагичните обстоятелства по случая с Джордж Флойд".

Организацията добавя, че прилагането на законите на играта е отговорност на организаторите на надпреварите, като например национални лиги, които от ФИФА посъветваха, че "трябва да използват здравия разум и да имат предвид контекста около събитията".

"ФИФА нееднократно се изразяваше категорично срещу расизма и дискриминацията от всякакъв вид и наскоро засили собствените си дисциплинарни правила с оглед да помогне за изкореняването на подобно поведение", се добавя в изявлението.

Дневник