Германия ще отмени на 15 юни забраните за пътуване между страните от ЕС плюс Великобритания, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Условието е в тези страни да няма забрани за влизане или карантина върху обширни райони, съобщи външният министър.

Хайко Маас поясни пред журналисти, че поради тази причина в списъка не са Норвегия (заради забрани за влизане в страната) и Испания (парламентът обсъжда да удължи специалния режим до 21 юни).

Предупрежденията срещу пътуване на германците зад граница ще бъдат заменени в инструкции за безопасност. За Великобритания остава препоръката да не се пътува, ако не е наложително, защото там има 14-дневна карантина за пристигащите.

Италия отвори днес границите си и прекрати ограниченията за пътуване между районите. Това се прави и с надежда да се съживи туризмът, от който зависи прехраната на много италианци. Страната е една от най-тежко пострадалите в Европа и света с над 33 хиляди смъртни случая, предизвикани от коронавируса.

И Австрия обяви, че отменя от 4 юни, четвъртък, специалния граничен режим, включително карантината за пристигнали, за гражданите на съседните страни с изключение на Италия. Облекчението важи за Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. "Завръщаме се към състоянието преди ситуацията, предизвикана от коронавируса", заяви външният министър Александер Шаленберг.

Дневник