Кризата с коронавируса ускори в България процес, започнал преди 2 години - отстъпление от 25 години трансформиране на икономиката в пазарна чрез засилване влиянието на правителството в нея.

Това разказва агенция "Блумбърг" под заглавие "В най-бедната страна в ЕС икономиката завива към държавен контрол". В текста се изброява как правителството е увеличило влиянието си в различни сектори и че последните примери за това са действията срещу хазартния бизнес на Васил Божков и придвижването на плановете за създаване на държавен конкурент на "Лукойл", за които трябва да има окончателно гласуване на депутатите следващата седмица.

Агенцията припомня, че това не е нещо уникално за страни като Унгария или Полша и че след икономическия шок в тази посока предприемат стъпки много правителства в Европа. Но разликата е, че правителството на Бойко Борисов "се намесва в бизнеси, простиращи се от управление на водоснабдяването и строителството до хазарта и разпространението на медии, като преобразява индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната".

"В днешния свят има логика за увеличаване на държавната намеса при опит да се намалят разходите в производството, за да са се повиши качеството на продукцията или да се гарантира, че може да се разчита на нея (бел.ред. - т.нар. cost-quality trade-off)", казва Рафаела Тенчони, старши икономист на лондонската ADA Economics Ltd.. "Но качеството на резултата от всичко това зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих била предпазливо скептична [за крайния резултат]."

"Блумърг" цитира какво е казал днес в парламента финансовият министър Владислав Горанов при обсъждането на предложението за създаване на държавна петролна компания с бензиностанции. "Държавата ще се намесва, когато е необходимо или когато пазарът не работи. Във времена на криза към либералния модел вероятно трябва да се подходща предпазливо".

Но това се случва не във времена на криза, а от години насам, обяснява "Блумбърг". Агенцията посочва, че с известни прекъсвания Бойко Борисов е премиер от 11 години насам и третото му правителтво е започнало мащабни инфраструктурни и енергийни проекти, включително рестартиране на конкурса за нова ядрена централа и продължаване на руския "Турски поток" към Централна Европа.

Даването без обществена поръчка на договор Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да изгради магистрала срещу 2.3 млрд. лв или възлагането за 10 години на държавните пощи да разпространяват печатни издания из страната се нарежда в тази поредица. "Блумбърг" нарича това "втурването на Борисов".

"България изгражда форма на държавен капитализъм - институциите се използват като инструмент за разпределяне на пазарно влияние между играчи, близки до правителството", коментира за агенцията Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Дневник