Шведската прокуратура спира разследването на убийството на Улоф Палме, убития през 1986 г. шведски премиер, въпреки че вече знае името на прекия извършител.

Това съобщи прокурорът Кристер Петершон на пресконференция, на която се очакваше да се обявят резултатите от разследването на една от най-големите криминални мистерии в Европа за последните няколко десетилетия.

Причината е, че мъжът, когото прокуратурата смята за убиеца - графичният дизайнер Стиг Егнстрьом - е починал през 2000 г. "Този човек е Стиг Енстрьом... Понеже този човек е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него и реших да прекратя разследването."

Социалдемократът Палме е убит на 28 февруари 1986 г. в Стокхолм - застрелян е, докато се прибира със съпругата и сина си. Заключенията на разследването се очакваха днес, а Петершон бе заявил, че е "оптимист" за възможността да представи основните моменти от работата на институциите досега.

Загадката се подсилваше от факта, че улицата, на която е извършено първото политическо убийство в Швеция от 1810 г. насам, е една от най-оживените в швеската столица. Десетки са свидетелите, които виждат как висок мъж стреля, преди да избяга. Автор на книга за случая го описва така: "Все едно да убият Маргарет Тачър на "Пикадили съркъс".

В резултат се появиха множество теории за смъртта на политика, разделял общественото мнение, но превърнал се в архитект на съвременна Швеция за десетте години на власт - от ЦРУ до кюрдски експремисти и южноафриканските служби. Съд в Стокхолм по-късно отмени присъдата на мъж, признат за виновен. Неуспехът да бъде назован виновник тегнеше над властите и разследването бе подновено през 2016 г. въпреки трудността на задачата и съмненията, че може да бъде разкрито нещо ново.

Палме разделя мненията и с антиколониалните си възгледи, и с радикалните си позиции по редица въпроси, навлекли му и критики за "просъветска" политика. Започнал кариерата си през 50-те години, той бързо се издига в службата, като през 1969 г. единодушно бива избран за наследник на Таге Ерландер като лидер на социалдемократите и премиер на страната. На поста остава до 1976 г., като бива преизбран през 1982 г.

Дневник