Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер обяви, че няма да се състезава до края на годината. Швейцарецът поясни, че възстановяването от операцията в коляното не е протекло по план, което е наложило допълнителна артроскопична процедура.

"Сега, точно както направих преди старта на сезон 2017, планирам да си дам необходимото време, за да съм напълно готов за игра на най-високо ниво. Много ще ми липсват феновете и тениса, но очаквам с нетърпение да видя отново всички в началото на 2021 г.", пише в част от съобщението на Федерер в "Туитър".

За последно швейцарецът, който през август ще навърши 39 години, игра в полуфиналите на Australian Open. Впоследствие Федерер оперира дясното си коляно и се очакваше да се завърне за сезона на трева през юни.

Пандемията обаче доведе до спиране на турнирите от средата на март. Засега планът е сезонът да бъде подновен през август, като най-старият турнир от Големия шлем "Уимбълдън", където Федерер има осем титли, няма да се проведе.

В последните години швейцарецът започна да участва избирателно в турнирите от календара.


Освен това до 2019 г. Федерер пропускаше всички надпревари на червени кортове, като се включваше директно за втория за годината турнир от Големия шлем "Ролан Гарос".

Отражение има и върху стила му на игра, като той често предпочита да скъсява продължителността на разиграванията.

Дневник