Унгарското правителство обяви, че започва нова "национална консултация" - осма поред, която ще се изпрати до всяко домакинство с въпроси за визията за бъдещето на страната.

"Консултациите", формулирани като анкети, са често използван инструмент от кабинета на Виктор Орбан. Критици възприемат инструмента като средство да се създаде илюзията, че действията му се ползват с обществена подкрепа, пише "Болкан инсайт".

На теория новата консултация е за кризата с коронавируса и начина, по който трябва да действа Унгария при евентуална втора вълна (например приема ли се познатият в България часови пояс за пазаруване на възрастни като предпазна мярка). На практика във въпросника се споменава милиардерът и филантроп Джордж Сорос, когото Орбан често обвинява, че опитва да дестабилизира страната. Други въпроси засягат миграцията и ЕС.

Въпросникът трябва да се попълни до 15 август. "Болкан инсайт" отбелязва, че в медии, верни на правителството, има много реклами на въпросника и това е начин за поддръжка на изданията с държавни пари.

Без прозрачност за отговорите властите винаги са представяли резултатите като пример за връзка с народа. Същевременно рекордът за отговор на консултация е едва 2.5 млн. души при 8 млн. избиратели. В някои от консултациите въпросниците са попълнени едва от 700 хил. души.

Сред въпросите са дали унгарците одобряват носенето на маски или приоритетната продажба на унгарски храни в магазините, както и: "Отхвърляте ли плана на Сорос, с който Унгария би задлъжняла за неопределено време?" Става въпрос за идея за облигации като европейски отговор на кризата, която не фигурира в сегашните предложения на Еврокомисията.

Има и въпрос за миграцията: "Трябва ли Унгария да остави регулациите си за забрана на миграцията, дори на цената на открит конфликт с Брюксел?"

Според Андреа Сабо, анализато в Института по политически науки, за пръв път в консултацията не е набелязан конкретен враг и, изглежда, тя е по-скоро анкета сред поддръжниците на "Фидес", за да се определи към кого унгарците насочват гнева си - към Европейския съюз, към Сорос или към кмета на Будапеща Гергей Карачон, опозиционера, обвиняван от властите, че с небрежността си е предизвикал смъртни случаи, свързани с COVID-19, в някои домове за възрастни в столицата.

Дневник