Правителството в Северна Македония прие обновяване на изборния списък и продължаване на техническата подготовка за гласуване и даде сигнали, че няма да иска продължаване на извънредното положение, което изтича в неделя, с още две седмици, съобщиха електронните издания МКД и "Нова".

Това по конституция би отворило път за избори на 5 юли, след като обявеният заради коронавируса режим отложи провеждането им през април. Решението се взима в труден момент, когато и столицата Скопие, и няколко други града отчитат рязко увеличение на новозаразените с COVID-19.

Въпреки епидемиологичната обстановка бившият премиер Зоран Заев, лидер на управлявалите допреди половин година социалдемократи, от които е и премиерът на служебния кабинет Оливер Спасовски, настоя, че "няма никакви причини за ново извънредно положение". Според него "сроковете за изборите остават така, както са записани в закона и конституцията, а това е 22 дни от завършване на извънредното положение, или на 5 юли."

Слаби мерки за Рамазан или масово неспазване?

Вчера бяха регистрирани 125 случая, а равносметката за 10 дни сочи, че от началото на новата вълна са заразени 1141 души и са починали 31 - увеличение над 50%. Обясненията за новата вълна варират - последната позиция на Комисията за заразни болести сочи, че кризисният щаб на страната е игнорирал препоръките за дълъг полицейски час около Рамазан байрам, празника, бележещ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, в края на май.

Интерпретацията на кабинета от последните дни е по-обща - много граждани не са се съобразили със санитарните мерки след разхлабване на ограниченията. Миналата седмица трябваше да се обяви връщане на част от строгата карантина, с която Скопие постигна сериозен успех в борбата срещу коронавируса, но властите не успяха да вземат решение и наложени за няколко дни ограничения отпаднаха след обявения срок.

Въвеждане на нови мерки би било възможно, ако се удължи извънредното положение, но за целта кабинетът трябва да промени позицията си до петък, а това би отложило изборите.

Разнобой

"За" избори е и на най-голямата албанска партия - Демократичен съюз за интеграция (ДУИ), която бе коалиционен партньор на Заев. Нейният лидер Али Ахмети, който не получи пост в последното правителство, се опитва да засили подкрепата си сред албанската общност, която е най-малко една четвърт от населението на Северна Македония (данните са отпреди 20 г.), а през последните дни разбуни духовете, като настоя, че е време страната да има премиер албанец.

ДУИ обаче търсят компромис и предложиха промени като гласуване за няколко дни - един за пенсионери, друг за хора в изолация и трети за всички останали.

От големите партии не иска да бърза само консервативната ВМРО-ДПМНЕ, която обвинява Заев, че заради доскоро високия рейтинг, донесен от успешното (преди новата вълна) справяне с коронавируса, се опитва да се възползва за сметка на здравето и живота на гражданите. "Заев превърна (Северна) Македония в европейски Ухан", се казва в позиция на партията. Очакваше се бойкот да е възможен сценарий за реакцията на ВМРО-ДПМНЕ, но неофициално според "Нова" партията на смята да вземе такова решение.

Ситуацията притесни и Европейската комисия - в Скопие от януари действа техническо правителство, след като Заев подаде оставка тъкмо заради отказа на евролидерите от начало на преговори със Северна Македония и Албания. Дни след като комисарят за разширяването Оливер Вархей каза, че не може в Скопие до безкрай да има служебен кабинет, той проведе разговори със Спасовски, Заев и Мицкоски. Тази седмица се очаква и да бъде обявена преговорната рамка със Северна Македония (след като през март бе постигнат консенсус), но това не се случи на обявените евентуални дати, 9 или 10 юни.

Дневник