9 са новите потвърдени случая на коронавирус. Всички те са жители на село Тъкач, където при взетите проби предното денонощие се установиха първите 2 заразени. Така броят им там става 11, съобщиха днес от пресцентъра на РЗИ.

За последното денонощие за  COVID-19 в Шуменско са изследвани 124 проби. От тях 18 са на служители от Регионалната здравна инспекция в Шумен, след като бе регистриран случай на коронавирусна инфекция в един от служителите й, работил през изминалите дни "на терен" в село Изгрев. Резултатите са отрицателни. Днес ще бъдат взети проби и на останалите 35 служители на инспекцията, а в събота бе извършена цялостна дезинфекция на сградата на РЗИ.

Епидемичните проучвания продължават и днес, като ще обхванат и село Наум, където бе констатиран един случай на коронавирусна инфекция. Издирват се и контактните лица, уточняват от РЗИ.

През почивните дни в МБАЛ-Шумен са взети 20 броя проби за COVID-19 на хоспитализирани пациенти, от тях 5 бр. на болни от инфекциозно отделение са положителни. През същия период са изследвани и 26 броя проби от медицинския персонал, резултатите са отрицателни.

Към днешна дата в МБАЛ-Шумен са настанени 10 пациента за болнична помощ с доказана коронавирусна инфекция. От тях 9 са в Инфекциозно отделение и един поставен на изкуствена белодробна вентилация в ОАИЛ. Четири от горепосочените пациенти са здравно неосигурени и лечението им е за сметка на лечебното заведение, съобщиха оттам.

ШУМ.БГ