Московският градски съд призна за виновен задържания преди година и половина американски гражданин Пол Уилън, съобщи РИА "Новости".

Присъдата е 16 години в колония със строг режим - по-малко от исканите от прокуратурата 18 г. Съдът смята, че той е виновен за опит да разбере от спецслужбите личния състав на подразделение на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Уилън многократно е заявявал, че смята процеса за политически. РБК отбелязва, че голяма част от информацията за процеса остава неизвестна, тъй като заседанията са били при закрити врати.

Бившият военен, който от години е директор на компания за авточасти в САЩ, бе отседнал в московски хотел, когато изчезна на 28 декември 2018 г. Дни по-късно официално бе обвинен в шпионаж.

Властите твърдят, че при задържането на петдесетгодишния Уилън, който има американски, британски, канадски и ирландски паспорт, у него е открита флашка с класифицирана информация. По думите му устройството му било дадено от приятел и мислел, че ще гледа снимки от ваканция.

САЩ са настоявали за освобождаването на Уилън и са заявявали, че случаят е "значимо предизвикателство" пред подобряването на вече обтегнатите отношения.

Дневник