Мобилното приложение за проследяване и предупреждение в обстановка на коронавирус, подготвяно от германското правителство, ще бъде пуснато и активирано днес.

Смята се, че последните тестове на приложението са преминали добре. То има за цел по-лесно да бъдат проследявани вериги на заразата и да гарантира, че разхлабването на ограниченията върху публичния живот няма да доведе до ръст на заразяванията.

Приложението ще бъде официално представено от здравния министър Йенс Шпан, вътрешния министър Хорст Зеехофер, шефа на канцеларията на канцлерката Ангела Меркел - Хелге Браун, както и от представители на компаниите, които са го разработили - T-Systems и SAP.

Притежателите на мобилни телефони сами решават дали да инсталират приложението или не. То може също така да бъде деактивирано по-късно или да бъде деинсталирано. То също така измерва чрез "Блутут" дали ползвателите са били по-близо от 2 м един от друг за период от 15 минути. Идентификационните номера са анонимни и се съхраняват между 2.5 и 5 минути.

Ако ползвателят е дал положителен тест за COVID-19 и е споделил информацията в приложението, другите ползватели биват алармирани, ако са имали контакт с него. В приложението е включена и многопластова програма за защита на личните данни, която бе високо оценена от федералния комисар за защита на личните данни.

/БТА, Дневник