Амазон" обяви, че пуска в действие базирана на изкуствен интелект система, която да следи дали се спазват предписанията за социална дистанция в складовете ѝ, предаде "Ройтерс".

Това става в момент, когато най-големият онлайн търговец на дребно в света е обект на критики и от американски конгресмени и профсъюзи, които твърдят, че не прави достатъчно за справяне с коронавирусната пандемия.

Със специални монитори работниците, които спазват достатъчна дистанция, ще бъдат отбелязвани със зелени кръгове. Тези, които са твърде близо, ще са в червени кръгове.

Системата Distance Assistant използва записи от камери в сградите на "Амазон", за да идентифицира райони с висок трафик.

"Амазон" не е първата компания, която използва изкуствен интелект за социална дистанция. Няколко компании вече казаха на "Ройтерс", че използват софтуер за камери, базиран на изкуствен интелект, който ще позволи не просто работници и клиенти, но и застрахователи и регулатори, да виждат, че се осъществява мониторинг и се прилагат безопасни практики.

Активисти за неприкосновеността обаче казват, че все по-внимателното проследяване на хората създава притеснения и трябва да бъде намалена употребата на изкуствен интелект по време на пандемията.

Дневник