Бизнесменът Пламен Бобоков следва да бъде освободен от ареста, защото е внесъл определената му гаранция от 1 млн. лева, реши Специализираният наказателен съд.

Съдът днес гледа мярка за неотклонение на единия от собствениците на холдинга "Монбат", който бе арестуван на 1 юни заедно с брат си Атанас Бобоков и бившия зам.-екоминистър Красимир Живков и обвинен в участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина. За Пламен Бобоков прокуратурата поиска не постоянен арест, а парична гаранция. Независимо от това обаче на 18 юни пиарът на "Монбат" съобщи, че бизнесменът е бил задържан с прокурорско нареждане, въпреки че е внесъл сумата от 1 млн. лева.

На 15 юни адвокатът на Бобоков Ина Лулчева е уведомила спецпрокуратурата, че обжалва наложената гаранцията и предстои произнасяне. Съдът обаче е оставил без разглеждане жалбата с мотив за пропуснат срок, за което защитата научава по неофициален път на 17 юни и в същия ден Бобоков превежда по сметката на спецпрокуратурата 1 млн. лева с две платежни нареждания. По-рано днес прокуратурата обяви, че той е бил длъжен да внесе гаранцията до 14 юни включително, но парите не са постъпили в сметката ѝ.

"Това, което знам е,че искат да ме вкарат незаконно обратно в ареста. Знам, че съм си внесъл гаранцията", коментира по-рано пред журналисти в съдебната зала Пламен Бобоков. Междувременно, докато съдът заседаваше по мярката, спецпрокуратурата обяви, че води разследване за схема за търговия с влияние и оповести комуникация на Пламен Бобоков със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и с русенския прокурор Николай Николов.

"Ние от 18 години не сме ползвали офшорни сметки, а от 15 нямаме офшорни компании. Ние сме "бял" бизнес, чист бизнес", каза още той и посочи, че най-страшното в момента е, че с действията си прокуратурата унищожава репутацията на бизнеса му. "Не сме някакви "октоподи", каза още Бобоков и посочи, че бизнесът му винаги си е плащал данъците. Призна, че действията на прокуратурата са му дошли "като гръм от ясно небе".

Междувременно пред журналисти в съдебната зала прокурорите коментираха, че има данни за комуникация между Пламен Бобоков и "вероятно лице с имунитет", свързана с изпращането на посланик в Либерия. "Не знаем дали това наистина е президентът", заяви наблюдаващият прокурор Петър Белчев. По-рано той използва това твърдение като аргумент пред съда в искането си за налагане на постоянен арест на Бобоков.

Самият Бобоков коментира пред журналисти, че познава президента Румен Радев, защото двамата са се срещали официално. "Аз имам страшно много контакти, защото от 28 години съм в бизнеса. Това не ме превръща в престъпник по никакъв начин", заяви той.

Пламен и Атанас Бобокови станаха обвиняеми покрай аферата с т.нар. италиански боклук, а според разследващите те са участвали в схема, по която опасни отпадъци от рециклираните акумулатори от завода им са оставали в България и не са били обезвреждани. Според прокуратурата те са участвали в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-екоминистър Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов.

Дневник