Точно 43 минути след полунощ днес настъпва астрономическото лято, а днешният 20 юни ще е най-дългият в годината. Това показва астрономическият календар за 2020 година.

В Южното полукълбо летният сезон започва с лятното слънцестоене около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва около 22 март. У нас лятото "официално" ще отстъпи пред есента.

По традиция на територията на по-голямата част от страната най-високите средни дневни температури през лятото се измерват през юли, но по Черноморието и в планините това се случва по-скоро през август.

Още утре - в първия летен ден ще наблюдаваме частично слънчево затъмнение. Частичното закриване на слънчевия диск ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. Във вид на "огнен пръстен" то ще бъде най-видимо от територията на България в 9,40 ч. българско време. Затъмнението ще може да се наблюдава в неделя, 21 юни от някои части на Централна Африка и Азия между 6,45 ч. до 12,34 ч. българско време (3,45 ч. и 9,34 ч. по Гринуич), както и от Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан.

Последното пръстеновидно слънчево затъмнение беше наблюдавано през декември мм.г. При него Слънцето, Луната и Земята се подреждат в една линия, докато естественият ни спътник е максимално отдалечен от нас. Затова Луната покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.

Затъмнението ще бъде излъчвано на живо в интернет от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project). Създаден от Microsoft той обеднява данни от множество телескопи по целия свят, както и от космическия - Хъбъл. Потребителите на виртуалния телескоп могат да разглеждат галактиката, планетите от Слънчевата система и небето като за целта трябва да свалят безплатна програма на Microsoft. Потребителите на Mac също могат да ползват услугата, като си пуснат Windows с помощта на BootCamp.

Дневник