Напрежението между Париж и Анкара се ожесточава в последните дни, след като двете държави, подкрепящи различни лагери в Либия, започнаха да отправят взаимни обвинения за разгарящия се конфликт.

Късно снощи в. "Сабах" съобщи, че властите са задържали четирима души по подозрение в политически и военен шпионаж в полза на Франция. Смята се, че четиримата събирали информация за работата на консервативни фондации, религиозни групи и Дирекцията по религиозни въпроси. Те използвали фалшиви лични карти на агенти на Националната разузнавателна служба (МИТ) и твърдели, че събират информация за "Ислямска държава" и други организации.

Твърди се, че един от задържаните е бил вербуван от френските военни по време на мисия в Афганистан. След завръщане в страната си Метин Йоздемир започнал работа в генералното консулство на Франция в Истанбул като охрана, а чрез човек с тесни контакти с френското разузнаване станал член на Чуждестранния легион срещу предоставяне на информация. Йоздерим признал, че е събирал данни за 120 души, сред тях имами.

"Няма да толерираме ролята на Турция"

Редица издания, сред които и "Фигаро", отбелязват, че това става по времето, когато френският президент Еманюел Макрон направи някои от най-критичните си до момента изявления за Турция и ролята ѝ в Либия, където тя помага на признатото от ООН Правителство на националното съгласие. За Франция се счита, че политически стои по-скоро зад Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, макар да не предоставя на воюващия с ПНС подкрепа, както правят Египет, Обединените арабски емирства и Русия.

"Имах вече възможността да кажа ясно на президента (Реджеп Тайип) Ердоган, че считам, че Турция играе опасна игра в Либия днес и действа срещу всички ангажименти, поети на конференцията в Берлин", каза Макрон по време на среща с тунизийския си колега Каис Сайед. "Няма да толерираме ролята, която играе Турция в Либия", продължи Макрон.

Помолен да коментира заплахите на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси за военна намеса в Либия, той заяви, че притесненията му са "основателни" заради риска "войници да пристигнат на границата му". Турски войници не действат на границата, но с подкрепата на Анкара ПНС започна офанзива срещу важния за петролната индустрия град Сирт, иначе в ръцете на ЛНА, и това провокира коментарите на Сиси.

"Това е средиземноморски въпрос, който засяга всички нас, защото днес от Либия всеки ден мъже и жени бягат от мизерията, за да дойдат в Европа. Мислите ли, че можем да оставим Турция дълго време да внася сирийски бойци в Либия предвид всичко, което знаем", попита Макрон.

Опити за деескалация

Само преди дни бе съобщено за инцидент между плавателни съдове на Турция и Франция в Средиземно море, когато френски кораб опитал да направи проверка за прилагането на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия. Франция заговори за враждебен акт, Турция отрече. Според Макрон обаче инцидентът е най-яркият пример за "мозъчната смърт" на НАТО, въпреки че алиансът, на който и двете страни са членки, обяви, че разследва инцидента.

Междувременно продължават опитите за деескалация между европейски и други сили, които търсят решение на кризата. След посещение на италианския външен министър Луиджи ди Майо (Рим стои твърдо зад ПНС) в Берлин двамата с германския му колега Хайко Маас предупредиха, че прекратяването на огъня е спешно необходимо предвид египетската заплаха. Те отново призоваха за прилагане на оръжейното ембарго.

"Ако спрем доставките на оръжия или силно ги редуцираме, ние ще можем да намалим агресивността на страните в либийския конфликт", каза Ди Майо. Той добави, че Италия е готова да допринесе още повече към военноморска и военновъздушна мисия за прилагане на оръжейното ембарго. А германският министър каза, че египетските заплахи показват, че конфликтът в Либия може да ескалира още повече.

Същевременно американският генерал Стивън Таунсънд, ръководител на Африканското командване, и американският посланик Ричард Норланд се срещнаха с премиера ПНС Файез ас Сарадж. Двамата американски военни подчертаха нуждата от спиране на военните действия и завръщане към преговорите под егидата на ООН.

Дневник