Осем книги от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъдат реставрирани, благодарение на проекта “Дарявай, докато четеш”. Четящите деца са събрали необходимия брой кредити, за да бъде реализирана поредната кауза на проекта - “Осинови книга”, съобщиха от Инер Уил Клуб – Шумен, чиято инициатива е проекта.

Чрез тях и сайта chetidari.bg са дарени 1350 лв. на библиотеката. С дарената сума реставраторите ще се погрижат да възстановят изданията максимално близко до първоначалния им вид. Всяка една от тях ще се дезинфекцира, ръчно реставрира, почисти и ще се постави в кутия за съхранение.

Книгите, които ще бъдат реставрирани са: Първата граматика на български език от Йеромонах Неофит Рилски от 1835 г.; първото издание на първото българско списание с редактор Константин Фотинов “Любословие” от 1842 г; Български буквар от 1844 г. на Георги Попилиев Бусилин; четвърто и пето издание на Рибния буквар от Петър Берон; “Тъгите на България” - стихотворения от Иван Вазов, първо издание от 1877 г., печатана в Букурещ; Блъгарский речник, съставен от Найден Геров - Начало на първия "Речник на българския език", отпечатан в 6 тома в периода 1895–1904 г.; “Първичка българска словница” от Иван Богоров – второ издание от 1848 г.

„Благодарим на четящите деца и младежи за труда и добрината! С техния жест на дарителство, помогнаха тези книги да се съхранят и да ни даряват с познание, вяра и надежда. „Осиновителите” ще се удостоят с Дарителски грамоти и правото имената им да бъде вложени, чрез художествено изработен етикет в кутията за дълготрайно съхранение на книгата”, казаха от Инер Уил Клуб.

От там уточниха още, че за каузата кредитите си са дарили 39 деца от цяла България, като 7 от тях са от гр. Шумен.

 

ШУМ.БГ