Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) ще обсъжда евентуална промяна във формата на Първа лига. Това ще стане на заседанието на изпълнителния комитет в четвъртък.

Поредното разглеждане на въпроса за това как да изглежда първенството идва в момент на несигурност за футбола, тъй като заради пандемията той беше засегнат силно. Бъдещето на някои клубове - дори и в елита в България, е под въпрос.

Въпреки това до футболния съюз на 19 юни е изпратено писмо от четири клуба, предлагащи броят на отборите в елита да бъде увеличен от 14 на 16 за следващия сезон, съобщи "Спортал". Посочва се, че това са "Царско село", "Локомотив" (Пловдив) и втородивизионните "Септември" и "Локомотив" (София).

Собственикът на "Локомотив" Христо Крушарски заяви пред "Дневник", че не е подписвал подобно предложение. Той каза, че е бил потърсен от собственика на "Царско село" Стойне Манолов. "Трябва да обсъдя с футболните хора. Но така като гледам по-скоро може да останем 12 отбора, отколкото да се увеличат на 16", каза Крушарски.

Президентът на професионалната лига Стефан Капралов посочи пред "Дневник", че се търси мнението на клубовете.

Възможно е броят на отборите в Първа лига да бъде запазен, но да се направи промяна в правилника. Елитната група беше създадена в настоящия си вид преди четири години с цел подобряване на качеството на футбола и повишаване на интереса.

В това време част от клубовете преминаха през предизвикателни моменти. Бъдещето на "Левски" остава несигурно, като клубът търси средства и все още очаква да получи лиценз за следващия сезон. Преди ден футболистите на "Етър" отказаха да се явят на тренировка заради неполучени средства. "Дунав" също преминава през трудности покрай промяна в собствеността.

Хора от ръководството на БФС неколкократно заявиха, че заради кризата около коронавируса може да има фалити на клубове. Във Втора лига сезонът не беше довършен заради нежеланието на повечето отбори.

През пролетта отново имаше подобен случай, в който се появи информация за писмо, подписано от много клубове, но впоследствие се оказа, че някои от тях дори не знаят. Това стана седмица след обявяването на извънредното положение и тогава искането беше за обявяване на край на сезона - нещо, с което БФС не се съобрази.

Дневник