Тестовете за национално външно оценяване след завършване на 7 клас ще се променят, а изискванията за Среден 3 на държавния зрелостен изпит по български език и литература се завишават. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Красимир Вълчев, който представи промени в няколко наредби, които засягат организацията на дейностите в училищното образование, формата на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

Изпитите след 7 клас

Изпитите по математика и по български език и литература (БЕЛ) ще станата интегрирани, което означава, че в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани и с въпроси по обществени науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси по природни науки, разясни Вълчев. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова подчерта, че втората част на изпита - задача за създаване на текст (в момента - преразказ на неизучаван текст - бел. ред.), ще се запази, като предстои да се реши какъв точно ще бъде той.

Промяната влиза в сила през учебната 2022-2023.

Изпитът след 12 клас

Промяната, засягаща зрелостниците, е че се завишават изискванията за получаване на Среден 3 на 30 точки от 100 максимални на държавния зрелостен изпит по БЕЛ. В момента тройка получават за 23 точки.

Промени за 5 и 6 клас

С половин час седмично се увеличават часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас. Тоест, петокласниците ще имат с половин час повече на седмична база, а шестокласниците - с един.

В 5 и 6 клас се въвежда нов предмет "Дигитални технологии", който представлява комбинация между компютърно моделиране и информационни технологии, който ще замести предметът "Информационни технологии".

Дневник