Депутатите задължиха министъра на финансите Владислав Горанов до 10 юли да представи пред Народното събрание информация за броя на организаторите на хазартни игри и постъпленията в бюджета от такси и данъци от хазарта през последните 5 години. Това стана след дебати за облагането на хазарта, предложени преди седмица от БСП.

Мнозинството обаче отхвърли искането на левицата Горанов да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта и приноса на отделните фирми за същия период като се аргументира с изискването да се опазва данъчната тайна. В допълнение самият Горанов обеща да даде в този срок и данни за това конкретните хазартни оператори дали са прилагали по-изгодния за тях вариант като са плащали по-ниска такса на Държавната комисия по хазарта.

Дебатите минаха през множество словесни схватки между представители на БСП и ГЕРБ, опити от страна на мнозинството да иронизира темата и на БСП да прикани отново финансовия министър, премиера и председателя на бюджетната комисия да подадат оставки.

Дискусията в пленарна зала идва на фона на поредица от публикации от страна на бизнесмена Васил Божков, на когото са повдигнати 18 обвинения. От Дубай, където се намира, той всяка сутрин публикува информации в профила си във "Фейсбук", с които отправи различни обвинения към управляващите, сред които и това, че срещу заплащане на по-ниската такса по Закона за хазарта е давал пари в брой, с които е "помагал" на Борисов и Горанов.

Дневник