Еднократната помощ от 250 лева за ученици, записани в осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2020 - 2021 г. Това предвижда проект на правителствено постановление, публикувано за обществено обсъждане. Срокът за предложения и становища по проекта е 8 юли 2020 г

С еднократната помощ се очаква да бъдат подкрепени 44 хиляди осмокласници, за което са отделени 11 млн. лв. Помощта ще се изплаща на два пъти. Половината от размера й - след влизане в сила на заповедта, а останалата половина - в началото на втория учебен срок само ако детето продължава да посещава училище.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца трябва да е по-нисък или равен на 450 лева. Доходният критерий няма да се прилага за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител или настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства.

С тази помощ се цели подкрепа на семействата в по-тежка икономическа и социална ситуация предвид последиците от извънредното положение през настоящата година и се отпуска по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на образование броят на отпадналите ученици е по-висок.

Дневник