Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов трябва да подадат оставки, след разкритието, че висши служители на службата са закриляли престъпни групи, занимавали се с наркотрафик и разпространение на наркотици. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов след среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, съобщи правителствената информационна служба.

По-рано днес беше съобщено, че при съвместната акция на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР и Специализираната прокуратура са задържани началникът на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП, шефът на едноименния сектор, както и още двама служители от отдела. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.

Малко след срещата директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че се оттегля от поста си. На официалната страница на службата, той пусна кратко обръщение. "Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт, отбелязва Спиридонов. Той благодари на всички служители за работата.

"Поздравявам Ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

В отговор Младен Маринов е казал, че е е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение.

Дневник