Останалата извън парламента опозиция предупреди за готвена манипулация, след като сръбската избирателна комисия обяви, че парламентарните избори ще се повторят в 234 (от около 8000) секции.

Няма окончателни резултати от вота, който опозиционният алианс Съюз за Сърбия бойкотира и според който в парламента ще има огромно мнозинство на Сръбската прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич и почти всички останали места за досегашния му коалиционен партньор, социалистите на Ивица Дачич.

Тези резултати трябваше да са публикувани до четвъртък вечерта, но заради проблеми в редица секции това не се случи. Вотът, заради коронавируса и отчасти заради бойкота, се състоя по рекордно ниска активност. Според избирателната комисия тя около 50%, но според неправителствената организация CESID, която наблюдава вота, е била едва 47.7 на сто.

Съюзът за Сърбия, чиято цел е да делегитимира потъпкващото според нея демократични свободи управление на Вучич, като остави парламента само с една или с няколко проправителствени партии, предупреди, че не всички нередности на вота са били отчетени.

Според нея решението избирателно да има нов вот в определен брой секции може да цели да се "вкарат няколко партии поддръжници на режима". Съюзът даде прмер с няколко популистки партии като Движението за обновление на Кралство Сърбия и крайнодясната коалиция "Метла" (и двете бяха малко под 3-процентовия праг на изборите) и призова избирателите да бойкотират.

CRTA, организация, наблюдаваща изборите от години, заяви, че е имало нередности в повече избирателни секции - до 10% от всички или два пъти повече от изборите за парламент през 2016 г. и тези за президент през 2017-а.

След вота в неделя Вучич каза, ча с близо 2 млн. гласоподаватели СНС е отбелязала безпрецедентна в сръбската история победа.

Дневник