Франция и Германия поискаха следващата среща на върха за Косово да е в Париж, предаде "Болкан инсайт".

Предложението дойде ден преди датата, на която трябваше да се състои срещата между президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, в Белия дом. Обвинение от Хага във военни престъпления срещу Тачи обаче го принуди да се откаже. Първоначално трябваше да го замести косовският премиер Авдула Хоти, но и той размисли.

В Брюксел идеята за тази среща в Белия дом събуди множество притеснения - макар Вашингтон да твърдеше, че тя ще бъде основно за икономически въпроси между Сърбия и Косово, мнозина се опасяваха, че САЩ иззема напълно инициативата от Европа в опит да бъде решен конфликтът.

Пред сръбски и регионални медии в Брюксел, където бе вчера, Вучич заяви, че обществеността ще бъде информирана "вероятно в понеделник или вторник" за нова дата както за диалога с посредничеството на ЕС (спешно подновен след американската покана) между Белград и Прищина, така и за среща на върха преди това.

Вучич добави, че не е негова работа да обяви датата. Междувременно посолството на Франция в Косово обяви, че заедно с германския канцлер Ангела Меркел президентът Еманюел Макрон запазва готовността си да е домакин на среща в Париж. И германското посолство потвърди, че правителството е готово да помогне с "предлагана среща през юли".

Пред радио "Гласът на Америка" Тачи каза, че среща в Париж - за каквато и преди имаше информация - може да се състои в третата седмица на юли.

Каквато и да е датата, тя би била в периода на германското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 юли.


Дневник