До 12 хиляди зрители ще бъдат допуснати на финалът за Купата на България между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА. Това обявиха на съвместна пресконференция Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, министрите на спорта и здравеопазването и представители на БФС.

По този начин Щабът и Министерския съвет удовлетвориха желанието на феновете на ЦСКА, които бяха против по-сериозни рестрикции. В средата на седмицата беше съобщено, че ще бъдат отпечатани само 4 хиляди билета.

"Това се налага заради важността на срещата и големия капацитет на Националния стадион. Опасността от заразата не е преминала, но нека да продължим да се уважаваме и феновете да спазват всички предписания", коментира министърът на спорта Красен Кралев.

Той изрази лично мнение, че е разочарован от поведението на запалянковците по стадионите.

"Ще могат да присъстват до 12 хиляди души, които трябва да бъдат разпределени равномерно в секторите и през една седалка", добави Кралев.

Министърът на спорта акцентира, че всеки домакин или организатор на даден двубой носи отговорност за спазването на мерките.

"В Първа лига това са домакините, а във финала за купата е Професионалната футболна лига. Те гарантираха пред нас, че ще следят за спазването на мерките".

Допускането на повече публика на Националния стадион на 1 юли е изключение, добавиха Кралев и здравният министър Кирил Ананиев.

На пресконференцията Кралев обяви, че след проведено заседание на Министерския съвет и консултация с премиера Бойко Борисов са взети мерки, касаещи тренировъчния процес и провеждането на мачовете.

"Всеки месец до трето число да бъдат представени PCR тестове на футболисти и всички длъжностни лица на клубовете. Тези мерки остават до края на Извънредната епидемиологична обстановка. Отговорност ще носят клубните лекари пред Медицинската комисия на БФС. Те трябва да гарантират преди всеки мач, че участниците са в пълно здраве и не носят заплаха да заразят други", каза Кралев.

Ако в някой от отборите има случаи на заразени играчите ще бъдат отстранени и подложени на всички противоепидемични мерки. Останалите ще бъдат подложени на тестове, като при два отрицателни в рамките на три дни ще могат да продължат да играят.

"Мач между "Витоша" и "Царско село" ще има. Тестовете на играчите са отрицателни", коментира шефът на Медицинската комисия д-р Михаил Илиев по повод ситуацията с тестовете във "Витоша" (Бистрица).

Дневник