Част от отпадъците генерирани от търговско дружество, собственост на Атанас и Пламен Бобокови, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Уточнява се, че според първоначалния анализ става въпрос за над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни.

Специализирана прокуратура е извършила днес огледи на местата. На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда, се уточнява в съобщението.

Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на Регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Ейгюл Емин и Николай Миховски са обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Те бяха арестувани в края на май в шумно рекламирана акция на ГДБОП и прокуратурата. Атанас Бобоков е в ареста, а Пламен Бобоков бе оставен на свобода срещу 1 млн. лева. Апелативният специализиран съд потвърди миналата седмица задържането под стража на четирима от арестуваните, въпреки че прие, че няма опасност да се укрият.

Дневник